Η Greenpeace δεν θέλει και ιδιαίτερες συστάσεις. Από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στον κόσμο,η μέκκα των ακτιβιστών και με προσπάθειες που αν μερικοί από μας τις έκαναν,μάλλον αυτός ο κόσμος θα ήταν μάλλον λίγο πιο ανθρώπινος,λίγο πιο γλυκός,λίγο πιο άνετος για όλους μας.

Αφού λοιπόν γνωρίζετε την Greenpeace, ακούστε κι αυτό. Ο οργανισμός αυτός,κάθε λίγο καιρό, διεξάγει έρευνες και κάνει μετρήσεις στα προιόντα των εταιριών ηλεκτρονιών ειδών και φυσικά στον τρόπο που αυτές τα παράγουν. Έχει καθιερωθεί εδώ και μερικά χρόνια αυτή η προσπάθεια και λειτουργεί ως μοχλός πίεσεις στις εταιρίες, ώστε εκείνες να χρησιμοποιούν μεθόδους παραγωγής πιο φιλικές στο περιβάλλον αλλά και να θέσουν «πράσινες» προδιαγραφές.

Greenpeace_green_guide_chart_2009_14th_610x286 Οι εταιρίες βαθμολογούνται στο project αυτό, με βάση τις προσπάθειές τους να μειώσουν τα ηλεκτρονικά απόβλητά τους,τα τοξικά και χημικά απόβλητά τους αλλά φυσικά και να ενισχύσουν την ανακύκλωσή.

Όλα τα ηλεκτρονικά μηχανήματα που χρησιμοποιούμε, έχουν μέσα ουσίες και χημικά στοιχεία αρκετά επικίνδυνα και για τον άνθρωπό αλλά και για το περιβάλλον. Έτσι, η Greenpeace, πιέζει τις εταιρίες να στηρίζουν κάθε νέο και παλαιό κανονισμό της Ε.Ε. και να στηρίζουν την κοινοτική νομοθεσία σε κάθε περίπτωση. Η Ε.Ε. με τη σειρά της, ελέγχει και συντονίζει τα βήματα για την απαγόρευση των βρωμιωμένων καταστολέων σπινθήρα (BFRs) και του PVC πλαστικού κατά την παραγωγική διαδικασία.

Για τους περίεργους πιο “πράσινη” εταιρία στο χώρο είναι η Nokia και ακολουθεί η Sony Ericsson. Η Apple, μια από τις αγαπημένες μου,βρίσκεται στην 6η θέση καθώς κατέβαλλε σοβαρές προσπάθειες. Χειρότερες εταιρίες στον τομέα αυτόν, η Microsoft και η γνωστή σε όλους μας, Nintento, καθώς σύμφωνα με τους συντάκτες του οδηγού, δεν κατέβαλε προσπάθειες να μειώσει τους ρύπους της και χρησιμοποιεί ακόμα PVC.

Σίγουρα οι εταιρίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσπάθεια που γίνεται για ένα καλύτερο περιβάλλον από ορισμένες οργανώσεις και ανθρώπους , καθώς οι ποσότητες που χρησιμοποιούν και κινούν είναι τεράστιες σε σχέση με το μέσο χρήστη. Πόσες όμως φορές ο καθένας από εμάς πετά τις παλιές συσκευές του ή τις μπαταρίες του στα απορρίματα ?

Η λύση είναι απλή και γρήγορη. Ονομάζεται Ανακύκλωση Συσκευών και μπορεί ο καθένας να βρεί πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.electrocycle.gr . Από πως θα ανακυκλώσει,που θα ανακυκλώσει, σε ποιόν φορέα θα απευθυνθεί, το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Και δεν αναφέρεται μόνο σε συσκευές,αλλά και σε λαμπτήρες,μπαταρίες και γενικότερα σε συσκευές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές.

Στην εποχή που ζούμε, όλοι μας χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικά μηχανήματα θέλοντας και μη. Ας αναλογιστούμε λοιπόν τις ευθύνες μας και ας σκεφτούμε ο καθένας με τον εαυτό του τι μπορεί να προσφέρει από τη συγκεκριμένη σκοπιά.. Όλοι τα καταλαβαίνουν αυτά, αλλά προτιμούμε την «επανάσταση του καναπέ». Ποιός πραγματικά αντιδρά ?

Να περνάτε καλά …..