Γεια χαρά…
Είμαι το IT Boy της διπλανής πόρτας και με αυτή τη δημοσίευση ανήκω επισήμως στην αγαπημένη σας παρέα του DrillingThought!!!

Αυτή είναι πρώτη μου φορά (πως τα λέω, λες κι έχασα την παρθενιά μου ακούγεται 😛 ) οπότε να με συγχωρείτε αν κάνω κάποιο λάθος… ok? Σχόλια και παρατηρήσεις είναι όλα δεκτά και καλοδεχούμενα!!!

Σήμερα θα σας μιλήσω για τους πιο δημοφιλείς Browsers (ή ελληνιστί Φυλλομετρητές). Όλοι τους δουλεύτε καθημερινά και σερφάρτε ανελέητα στο διαδίκτυο (Ναι, για το εικονίδιο που του κάνετε διπλό-κλικ και μπαίνετε στο ίντερνετ λέω!)… Αλήθεια εσείς ποιον χρησιμοποιείτε;
Internet Explorer,Firefox,Chrome είναι οι πιο γνωστοί, Opera και Safari οι άγνωστοι…
Θα δούμε ποιοι είναι πιο διαδεδομένοι στο κόσμο και στην Ελλάδα και θα αναλύσουμε το γιατί…

null
Στον κόσμο…

internet explorer logo

Internet Explorer (Microsoft)

Όλοι μας ξεκινήσαμε από εδώ την εξερεύνηση μας στον μαγικό κόσμο του διαδικτύου. Όλοι τον αγαπήσαμε, όλοι αφιερώσαμε ώρες ατελείωτες σ’ αυτόν (ειδικά την εποχή των αργών ταχυτήτων-όταν ακούγαμε τον “ζζζζζζζζσσσσσσρρρρρρρ” ήχο απ’το μόντεμ που έπαιρνε τηλέφωνο για να μπούμε μέσα), όλοι νιώσαμε την ικανοποίηση του να ανοίγει το παράθυρο στον υπόλοιπο κόσμο μέσα απ’ αυτόν. Αυτά ανήκουν όμως στο παρελθόν…
Όταν έχασε το μονοπώλιο (από τον Mozilla) ξεκίνησε η ελεύθερη πτώση… Αργό φόρτωμα των σελίδων, έλλειψη προσθηκών (extensions) και η ελλιπής ασφάλεια του ήταν μερικοί μόνο απ’ τους λόγους που έκανε τον κόσμο σιγά σιγά να τον εγκαταλείψει και να ανέβει σε άλλα καράβακια (βλέπε Firefox).
Αν κι η τελευταία του έκδοση έλυσε αρκέτα από αυτά τα προβλήματα φαίνεται να μην είναι ικανή να σταματήσει την κατρακύλα…
O μόνος λόγος που βρίσκεται ακόμα στην κορυφή (όχι για πολύ ακόμα) είναι ότι στον δίνουν -θες,δε θες- πακέτο με τα Windows.

firefox logo

Mozilla Firefox

Όταν η εξέλιξη του Netscape Navigator, ο Mozilla, έκανε την εμφάνιση του το 1998 κανείς δεν φανταζόταν το τι θα ακολούθησει… Αρχικά χρησιμοποιόταν από τους κομπιούτεραδες, κυρίως γιατί ο απλός χρήστης δούλευε με τον ΙΕ (Internet Explorer) που υπήρχε ήδη μέσα στα Windows. Όμως ,όντας δωρεάν πρόγραμμα, πολύς κόσμος άρχισε να τον κατεβάζει για να τον δοκιμάσει. Σιγά-σιγά, από στόμα σε στόμα και από forum σε forum, ο Mozilla κέρδιζε έδαφος απέναντι στον ΙΕ. Όταν δε το 2004 εξελίχθηκε σε Mozilla Firefox, o οποίος ήταν ακόμα πιο φιλικός στον χρήστη, λόγω τις ταχύτητας του , των extensions που πρόσφερε και της πρωτοεμφανιζόμενης τότε, δυνατότητας να έχεις καρτέλες μέσα στο ίδιο παράθυρο αντί να έχεις πολλά παράθυρα ανοιχτά, τότε άρχισε να διαγράφεται το τέλος του IE. Η Microsoft έχει προσπαθήσει με πολλούς και διάφορους τρόπους να σταματήσει ανοδική πορεία του Firefox (μέχρι κι έρευνα βγήκε που έλεγε ότι όποιος χρησιμοποιεί Firefox είναι κομμουνιστής!!!) αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Με τον IE σχεδόν τελειωμένο, όλα δείχνουν ότι μαζί με τον Chrome της Google θα κοντροχτυπηθούν για την πρωτιά στους browsers.

chrome logo

Google Chrome

Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 2000 (ναι, πέρασε κι αυτή) η Google αποφάσισε να αλλάξει το ρόλο της στην ιντερνετική σκηνή κι από μια απλή μηχανή αναζήτησης έγινε μια εταιρία έτοιμη να ανατρέψει όσα είχαμε δεδομένα στον χώρο των υπολογιστών. Ξεκίνησε λοιπόν σιγά σιγά (όχι και τόσο σιγά) να μας προσφέρει διάφορα καλούδια… Google Maps, Google Earth, Gmail ,Google Video,Google Docs… Ώσπου το 2008 μας έδωσε τον Chrome… Εδώ δεν έχουμε να πούμε πολλά λόγια για την εξέλιξη του καθώς έχουν περάσει μόνο 3 χρόνια από τότε ήρθε στο φως. Ελαφρύ περιβάλλον, πολύ γρήγορη ταχύτητα, γρήγορο φόρτωμα εικόνων και βίντεο, γρήγορο άνοιγμα… Με λίγα λόγια, όλα είναι γρήγορα στον Chrome και αυτός είναι ο λόγος που ανεβαίνει ,πάλι γρήγορα, στις προτιμήσεις του κόσμου κι όπως φαίνεται θα αποτελέσει τον βασικό ανταγωνιστή του Firefox.

safari logo

Safari (Apple)

H Apple όσο και να σας φαίνεται παράξενο δεν είχε δικό της browser μέχρι το 2003! Τα μοντέλα της είχαν πάνω είτε τον Netscape Navigator (μέχρι το 1997) είτε τον Internet Explorer του αντίπαλου δέους (μέχρι το 2003). Ώσπου ο κύρίος Steve Jobs πήρε ανάποδες και δημιουργήθηκε ο Safari. Θα τον βρείτε κυρίως στους Mac και στο iPhone. Παρότι έχει δεχτεί πολλές κριτικές, δεν υστερεί σε τίποτα από τους υπόλοιπους ωστόσο δύσκολα θα τον συναντήσετε σε Windows ,παρότι υπάρχει έκδοση, διότι θεώρειται ιδιαίτερα “βαρύς”.

opera logo

Opera

Και κάπου εκεί που νομίζεις ότι η Ευρώπη κάθεται στ’ αυγά της και δεν έχει πάρει πρέφα τις εξελίξεις στην άλλη μεριά του Ατλαντικού ,έρχεται η Νορβηγία το 1996 και σου πετάει τον Opera. Ποιος είναι o Opera θα μου πείτε και τι με νοιάζει εμένα τι έβγαλαν στη Νορβηγία πριν 15 χρόνια… Ο λόγος που δεν ξέρετε τον Opera τόσο όσο τους άλλους είναι γιατί είναι ο μόνος browser που δεν πάει πακέτο με κάποιο λειτουργικό σύστημα! (π.χ. Windows-Internet Explorer, Ubuntu-Mozilla Firefox κλπ.) Αρκετά γρήγορος (η τελευταία του έκδοση τουλάχιστον) και δεν υστερεί σε σχέση με τους υπόλοιπους browsers.Και πάλι θα μου πείτε εμένα τι με νοιάζει… Σωστό.Αυτό που δεν έχουμε πει ακόμα είναι ότι είναι ο #1 εναλλακτικός browser σε κινητά τηλέφωνα, smartphones, PDAs ενώ υπάρχει ακόμα στα Nintendo DS και Wii!

Σε συνάρτηση με το ότι όλο και περισσότερο μπαίνουν αυτές οι τεχνολογίες στην καθημερινότητα μας, φαίνεται ότι ο Opera θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα στο μέλλον…

gr

Στην Ελλάδα…

Δεδομένου ότι το διαδίκτυο μπήκε αργά στη ζωή μας ,σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, πέσαμε σαν χώρα πάνω στις εξελίξεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν άτομα που ο πρώτος τους browser ήταν ο Firefox, ενώ αρκετά παιδιά έχουν μάθει το ίντερνετ μέσα από τον Chrome. Αυτό μας κάνει απ’τις λίγες χώρες όπου ο Internet Explorer δεν είναι πρώτος στις προτιμήσεις του κόσμου (να,και κάτι καλό). Ο Firefox κατέχει επάξια την πρωτιά, ενώ ο Chrome ανεβαίνει με ραγδαίους ρυθμούς προς την κορυφή. Στον αντίποδα έχουμε τον Safari λόγω του ότι η χρήση των Mac δεν υπάρχει ακόμα σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας, ενώ ο Opera απλώς είναι άγνωστος.

Παρακάτω σας παραθέτω ένα συγκριτικό video (στα αγγλικά) σχετικά με τις τελευταίες εκδόσεις των browsers.

H θάλασσα του ίντερνετ είναι ένας υπέροχος κόσμος, εμείς όμως αποφασίζουμε με ποιο πλοίο θα κάνουμε το ταξίδι μας πιο άνετα. 😉

BB

To IT Boy της διπλανής πόρτας